Welke invloed heeft roken op jouw relatie?

verbroken relatie elitedating

Dat roken slecht is voor de gezondheid is algemeen bekend maar staan we wel eens stil bij de effecten die roken op een relatie kunnen hebben? ELITEDATING onderzocht deze kwestie en interviewde psychologe Dr. Wiebke Neberich voor deskundigheid over het onderwerp.

Waar begint het?

Ondanks het feit dat we sinds 1950 bewust zijn van de kwalijke gevolgen van roken, worden er dagelijks wereldwijd miljarden sigaretten aangestoken. Rokers geven vaak aan dat roken een toegevoegde waarde geeft aan hun leven; het is ontspannend, ze voelen zich sociaal en het creëert een conversatiesfeer. Vooral bij jonge mensen wordt roken vaak met stoer zijn geassocieerd. Vele rokers beginnen nog voor hun 21ste, vaak onder invloed van groepsdruk of uit angst om niet geaccepteerd te worden in sociale kringen.

Hoe kan roken jouw relatie beïnvloeden?

Wanneer je een relatie hebt met een roker, kan het soms aanvoelen dat er altijd een barrière tussen jullie in staat. Rokers zijn zich vaak niet bewust van de onbedoelde effecten die roken kan hebben op een relatie. Maar wat zijn het voor soort effecten die de relatie kunnen beïnvloeden en zelfs voor fricties kunnen zorgen.

Voor sommige mensen is hygiëne het meest hinderlijke aspect met een partner die rookt. Zij gebruiken vaak de uitdrukking: “het voelt alsof je met een asbak aan het zoenen bent”, ook klagen zij over de stank in huis en in kleding. Dit kan voor afstand binnen de relatie zorgen en in het meest ongunstige geval intieme momenten bederven.

Is liefde sterker dan de verslaving?

Is het liefdesgevoel sterk genoeg om te stoppen met roken? Neberich legt uit: “Het kan een zeer lastig proces zijn om te stoppen met roken omdat de meeste rokers verslaafd zijn aan nicotine. Het rookgedrag verschilt natuurlijk per persoon, maar de meeste rokers zullen instemmen dat – naast de chemische verslaving – het ook een gewoonte is en een sociale functie heeft. Veel mensen denken dat de sociale aspecten, die een rol spelen in het rookgedrag, net zo zwaar wegen als de chemische verslaving. Daardoor kunnen rokers fysiek en mentaal verslaafd zijn aan roken. Een roker die wil stoppen moet zich voorbereiden om beide verslavingen of belemmeringen te overwinnen. Het is de wilskracht om te stoppen met roken die wordt getest, niet de liefde voor de partner.”

Onderzoek laat zien dat jouw gezondheid belangrijk is voor jouw partner

Veel niet-rokende partners zijn bezorgd om de gezondheid van hun rokende wederhelft. Ongeacht leeftijd denken mensen aan de negatieve consequenties van roken op de lange termijn omdat ze vaak bang zijn om hun partner te verliezen. De ‘British Heart Foundation’ deed onderzoek naar mensen die een relatie hadden met een gewoonteroker.

Aan 1426 mannen en vrouwen werd gevraagd hoe zij over de gezondheid van hun partner dachten. De resultaten toonden aan dat 79% van de respondenten wilden dat hun partner zou minderen of stoppen met roken. Meer dan de helft van hen, die ongerust waren over de gezondheid van hun partner, waren ervan overtuigd dat eerlijk zijn en vragen om de slechte gewoonte aan te passen, het meest doeltreffend werkt om het gedrag van hun partner daadwerkelijk te veranderen.2

Volgens Wiebke Neberich kan eerlijkheid goed helpen als het om terugdringen van roken gaat: “Vaak zijn we bereid om tot het uiterste te gaan voor onze partner. Als je eerlijk en open bent, en in staat om te vertellen waarom het zo belangrijk voor je is dat jouw partner stopt met roken, kan dat zeer motiverend werken.”

roken in relatie elitedating

Hoe kan jij jouw partner helpen?

Het kan voor een niet-roker onbegrijpelijk zijn, wat het precies is dat rokers aantrekt om te roken en waarom het zo lastig lijkt te zijn om te leven zonder de sigaretten. “De roker heeft vaak dubbele gevoelens tegenover roken. Aan de ene kant weten ze dat roken hen mogelijk jaren eerder het graf in zal jagen. Aan de andere kant heeft de roker zoveel goede ervaringen gehad terwijl hij of zij rookte, het weggooien van de sigaretten kan voelen als het loslaten van een goede oude vriend.” Zegt Neberich.

Drie tips van Dr. Neberich die eventueel kunnen helpen de sigaretten voor goed uit jullie leven te bannen:

– Het is verstandig om goed te plannen en vooruit te kijken. Overleg samen de voordelen en nadelen van roken. Bepaal ook de moeilijkheden die zich voor kunnen doen, waar moet je rekening mee houden? Wanneer de moeilijke situaties in kaart zijn gebracht, is het gemakkelijker om ermee om te gaan.

– Probeer alternatieven te bedenken voor roken en bedenk hoe je de uitdaging kan weerstaan. Mensen die roken zijn gewend om iets tussen hun vingers te hebben, het is goed om de sigaret te vervangen met bijvoorbeeld een stuk zoethout of een lolly wanneer je bijvoorbeeld wacht op de bus of ontspant op de bank.

– Bepaal een realistisch startpunt om te stoppen. Als er net een verjaardagsfeest of een stressvolle deadline in de nabije toekomst ligt, en je juist tijdens die gelegenheden rookt, maak het jezelf dan makkelijker door het stoppen daarna in te plannen.

Samenvattend zegt Dr. Neberich: “Er zullen zich onderweg ongetwijfeld obstakels voordoen, als partner is het belangrijk dat je constant laat zien hoeveel vertrouwen je hebt in jouw levenspartner om hem of haar te stimuleren van de sigaretten af te blijven.”

Heb je ervaringen met een partner die rookt of rook jezelf? Deel het met ons in de comments onderaan de pagina!

Over de auteur: Samuel Borst

Samuel Borst is redacteur bij ELITEDATING.

Bekijk meer artikelen geschreven door de Samuel Borst